Nieuws

Delen op social media:

2021/01/04 | NIEUWE SAMENSTELLING BESTUUR CULTUURCENTRA

Toine van de Klundert en Niels van de Ven treden toe als nieuwe bestuursleden van de stichting Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel. De huidige voorzitter Rob Mallens - sinds 2015 bestuurslid – moet deze functie neerleggen vanwege zijn beëdiging als gemeenteraadslid in Oisterwijk. Ook Angelique van de Wouw uit Haaren stopt na 6 jaar als actief bestuurslid. Met het toetreden van de nieuwe leden is het bestuur weer op sterkte.

Ina Batenburg – die sinds 2019 deel uitmaakt van het bestuur – volgt Rob Mallens op als voorzitter. Zij had van 2014-2018 als wethouder financiën van de gemeente Oisterwijk cultuur in haar portefeuille. In die periode was Ina bestuurlijk verantwoordelijk voor de transformatie van Tiliander en Den Boogaard. Ook Toine van de Klundert uit Oisterwijk en Niels van de Ven uit Moergestel zijn beiden geen onbekenden in het lokale verenigingsleven. Niels van de Ven bekleedde diverse bestuursfuncties zoals bij het Landjuweel Moergestel, de Tonproat en Scouting in Haaren en de omroepstichting Oisterwijk Heukelom Moergestel. Van de Klundert is jarenlang initiator van allerlei culturele en muzikale evenementen in Oisterwijk en werd daarvoor in 2018 onderscheiden met de Karel Groenland Cultuurprijs.

Stichting COM is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de beide cultuurcentra en houdt toezicht op de exploitatie van Tiliander en Den Boogaard. Hans van der Sanden is daarvan sinds juni 2020 de nieuwe directeur.

2020/05/08 | CORONA REMT GROEI CULTUURCENTRA

Maandag 11 mei a.s. openen Tiliander en Den Boogaard weer gedeeltelijk hun deuren, na twee maanden noodgedwongen Corona-sluiting. Bezoekers en gebruikers kunnen volgens strikte richtlijnen weer beperkt terecht in onze cultuurcentra voor o.a. muziekonderwijs, repetities en kleinschalige meetings. De bibliotheek heeft al die weken op unieke wijze boeken uitgeleend aan inwoners en zal voorlopig vanuit Tiliander haar openstelling hervatten. Ook het Toeristisch Informatiepunt opent weer vanaf 21 mei en is voortaan te vinden op een nieuwe en goed zichtbare plek binnen Tiliander. Na 1 juni wordt gekeken op welke wijze ook voorstellingen en filmvertoningen kunnen worden hervat, vanaf 1 juli mogelijk al tot 100 personen.

GEZONDE EXPLOITATIE

Op 1 juni start ook de nieuwe directeur Hans van der Sanden uit Oisterwijk. De afgelopen 7 jaar runde Hans op succesvolle wijze het cultuurcentrum Elckerlyc in Hilvarenbeek. Van der Sanden treft twee positief draaiende cultuurcentra aan, die de afgelopen 5 jaar zijn getransformeerd tot culturele motor voor lokale amateurverenigingen en organisaties. Beide centra vervullen daarmee een sterk sociaal-maatschappelijke functie voor de Oisterwijkse en Moergestelse gemeenschap. Alle beschikbare meters in de twee gemeentelijke panden zijn anno 2020 actief in gebruik door o.a. de Bibliotheek, TIP, LOVO, amateurverenigingen, seniorenverenigingen en sociale partners zoals Contour de Twern en Amarant. Deze verhuur komt de centra duidelijk ten goede en dat resulteerde in een gezonde exploitatie in 2019 door de stichting Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel.

CORONA ZORGEN

De Corona-crisis treft nu landelijk alle theaters en gesubsidieerde cultuurcentra in hun voortbestaan. Er is daarom dringend geld nodig om de lokale culturele infrastructuur voor de lange termijn in stand te houden, want in een 1,5 metermaatschappij zijn de inkomsten niet toereikend. De reeds toegezegde bijdrage van cultuurminister Van Engelshoven van 300 miljoen, is daarvoor helaas niet bestemd. Stichting COM sluit zich daarom aan bij de brancheorganisatie die de noodklok luidt en provinciale en lokale overheden vraagt ook zelf financieel bij te springen. Bij het college en gemeentelijk crisisteam ligt inmiddels ook zo’n verzoek hiertoe. Hopelijk kunnen daarmee op korte termijn de grootste zorgen voor alle medewerkers, gebruikers en bezoekers van de cultuurcentra worden weggenomen.